Умъртвиха 13 домашни прасета в Малчика, стопаните им отказали да ги заколят - pleven.utre.bg

Умъртвиха 13 домашни прасета в Малчика, стопаните им отказали да ги заколят

21 август 2019, 10:54 | pleven.utre
  • Снимка:
    областна администрация

Няма нови регистрирани огнища на АЧС на територията на област Плевен

Към спазване на посочените срокове във връзка с подаване на необходимата документация, на база на която ще бъдат отпускани по 300 лева на стопаните, доброволно заклали прасетата си и попадащи в 20 км. зони, призова заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова – председател на областната епизоотична комисия, която ще заседава всеки вторник от 15.00 часа.

По данни на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен д-р Иван Йорданов към днешна дата на територията на област Плевен в продължение на 27 дни няма регистрирани нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете. „Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта, показва устойчива тенденция на прекратяване разпространението на заболяването както при домашните, така и при дивите свине.”, подчерта д-р Йорданов.

Той информира комисията, че в момента приключват проверките за изпълнение на издадените предписания за доброволно клане на прасета от личните стопанства в определените 20 километрови зони около двата промишлени свинекомплекса. Констатирани са единични случаи на неизпълнение в село Малчика, общ. Левски, което е наложило евтаназирането и съответно загробването на общо 13 броя домашни прасета.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета