Ловеч чества 142 години от Освобождението на града

Животът

22-08-2019, 09:00

Снимка:

община Ловеч

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

В Янковата къща ще бъде открит националният пленер "Дувари"

Община Ловеч е подготвила богата програма днес по повод 142 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов.

Програмата започва в 16,30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч и благодарствен молебен в катедрален храм "Света Троица". Ще бъдат поднесени и цветя на паметника в двора на църквата.

От 17.00 часа едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия паметник в кв. "Дръстене", на паметника на Гложенеца в парк "Стратеш". Цветя ще бъдат поставени и на Черния паметник, както и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк "Стратеш".

От 16.00 часа в изложбена зала „Вароша““ ще бъдат представени проектите на участниците в конкурса за концепция за преустройство на бившата казарма.

Честванията ще продължат в 17.30 часа с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка. Слово за Освобождението ще произнесе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Вечерта от 18.15 часа в Янковата къща ще бъде открит националният пленер "Дувари", а след това е концертът на трио „Тенорите“ на площад „Тодор Кирков“. При лошо време концертът ще се състои в салона на Ловчанско читалище „Наука -1870 г.“