Община Ловеч отбеляза с богата програма 142 години от Освобождението

Животът

23-08-2019, 10:18

Снимка:

община Ловеч

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност

Община Ловеч отбеляза с богата програма 142 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Както е традицията в последно време, основното събитие бе гражданското поклонение с военен  ритуал пред Белия паметник на Стратеш - там, където са се водили битките. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен.

Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева, зам.-кметът Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова. По традиция в Ловеч пристигна генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, който се включи в тържествата програма. Участваха още общински съветници, представители на армията, духовенството и институции, граждани.

В слово си кметът на Ловеч Корнелия Маринова подчерта значението на историческата дата.  На въпроса кой е най-важният урок от нашето освобождение, кметът каза:

„Свободата не е даденост, свободата  не е подарък, тя не е дори шанс.  Свободата и тогава, и днес, винаги зависи от всеки един от нас. Зависи когато се борим за нея, както и когато трябва да я защитаваме. Защото  мирът не е просто липсата на война. Мирът  е зачитане на човешки права, мирът е върховенство на закона. За което си струва да се борим всеки ден“.

Прочетен бе поздравителен адрес от Цвета Караянчева, председател на 44-ото Народно събрание, в който се казва, че Ловеч винаги е бил и ще продължи да бъде символ на гордия и непреклонен български дух. Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов също поздрави гражданите на Ловеч.

Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.

По-рано през деня официалните лица и граждани  участваха в панихида за загиналите в битката за Ловеч. Цветя бяха поднесени на паметника в двора на храма „Св. Троица“, също на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“;  на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в „Стратеш“.