В Ловеч показват проектите за концепция за преустройство на Бившата казарма в парк

Животът

23-08-2019, 10:22

Снимка:

община Ловеч

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

За първи път в града се организира подобен архитектурен конкурс

Изложба с проектите на участниците в конкурса за концепция за преустройство на Бившата казарма в парк беше открита  на 22 август следобед в местната изложбена зала „Вароша“ в Ловеч. Експозицията представя седемте участници в конкурса, както и още два други невключени проекта. Професионалната общност в града прояви подчертан интерес към изложбата.

Журито бе определило първа награда за конкурсния проект  на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД – гр. София.

На 2-ро място е „ИГП“ („Институт за градско планиране“) АД – гр. София,

На 3-то място  „АРХ ВИА 21“ ЕООД – гр. София.

Изложбата бе открита от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която благодари на участниците и на членовете на журито, водено от арх. Минчо Петков.

Кметът Корнелия Маринова подчерта, че в Ловеч за първи път се организира подобен архитектурен конкурс и този нов опит, който се трупа, ще бъде от голямо значение за общината.

„За нас, ловчалиии, теренът на казармата е от изключително важно значение, необходимо бе мястото да се осмисли  архитектурно и така да стане любимо място за отдих и спорт. Ние направихме продължително допитване до гражданите, имаше и обществено обсъждание. Мненията на гражданите са застъпени в представените концепции.

Подробно за конкурса говори и арх. Минчо Петков, главен архитект на Община Ловеч. Водещ на церемония бе Весела Кръстева, главен юрист на Община Ловеч. В събитието взеха участие и зам.- кметовете Цветан Георгиев и Даниел Колев.

По време на церемонията класираните на първите три места подписаха  договори с кмета на Община Ловеч. Документите са основание за изплащане на награди и поемане на ангажимент от страна на премираните участници към възложителя за последващо възлагане на проектирането, съобразно условията на конкурсната документация.

Останалите участници в конкурса са:

„КАБАНО“ ООД – гр. Бургас, „АРХИТЕКТУРНО АТЕЛИЕ ВАРОША“ ООД – гр. Ловеч,

„ЕКА СТУДИО“ ЕООД – гр. София,

„ОБЕДИНЕНИЕ БНГП – 19“ – гр. София - Даниел Кораджийски, Велизар Велизаров, Николай Балабанов, Елена Ганевска и Марин Балабанов.

Изложбата показва и два проекта на двама отстранени  от конкурса участници.  Те са съответно ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ - Швейцария , и „АРХ КУБ“ ООД.

Изложбата може да се види в продължение на месец.

Както е известно, по-рано бе проведена процедура за възлагане на обществена поръчка чрез провеждане на открит конкурс за проект по реда на чл.80 ЗОП, във връзка с чл. 18, ал.1, т. 11 и ал.8 ЗОП, с предмет:  „Урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на Ловеч за рекреативни цели“. 

Конкурсът бе открит с Решение №003/14.01.2019 г. на Кмета на Община Ловеч.