Отличиха трима зрелостници от Плевен с „Национална диплома“ на МОН

Животът

23-08-2019, 15:21

Снимка:

pixabay

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Министър Красимир Вълчев лично връчи отличията

Трима зрелостници от област Плевен бяха удостоени днес с почетното отличие на Министерство на образованието и науката – „Национална диплома“. Това са Ива Ивалинова Иванова и Надежда Николаева Добрева от Математическа гимназия „Гео Милев“ и Стела Тихомирова Тодорова от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици. На състоялата се днес церемония в сградата на МОН, г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, връчи почетното отличие Национална диплома“ на общо 12 зрелостници от страната, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Ръководството на МОН разговаря със зрелостниците за важната роля на вдъхновяващия учител. Добрият учител е добър психолог, за да провокира интереса, има нестандартен подход, креативен е, взискателен е, но и добронамерен – така младите хора описаха учителите, които са имали. Учениците споделиха, че са постигнали успехи с разбирането, че ще имат успешен живот, ако са образование и със широка обща култура, разказаха и какво им е дало училището, което са завършили. По време на срещата младежите споделиха за своите интереси в областта на точните науки, медицината, информационните технологии и изкуствения интелект, за биотехнологиите, историята, културологията и педагогиката. Повечето от зрелостниците ще продължат образованието си в европейски университети.

Министър Вълчев им каза, че ще се радва да се върнат в България, но и че биха могли и от чужбина да работят по научни проекти заедно с български висши училища.