Има сериозен недостиг на учители във всички направления

Трета стимулираща стипендия за студенти „Педагогика“ от догодина

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, посочи образователният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че догодина ще бъде въведена и трета стимулираща стипендия за постигнати успехи на студенти, следващи педагогически специалности, информира tribune.bg.

"Програмите сработват засега. Започнахме редица мерки като повишаване на възнаграждението. това дава особен резултат в предучилищната падагогика. Предоставяме и допълнителна стипендия за студентите, които следват подобно направление", подчерта министърът. По думите му, за да се овладее кризата, в следващите 10 години ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители.

Учебната година ще започне без проблем, но недостигът на кадри е по всичките нива в образованието. Между 4 000 и 4 500 учители излизат в пенсионна възраст, уточни министър Вълчев и допълни, че една част от тях продължават работа и след пенсионна възраст. Той се аргументира и със статистиката, която показва, че младите хора, навлизащи на пазара на труда у нас са едва 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

 „Образованието е изправено пред предизвикателството да осигури квалифицирани кадри. Това ще се усеща все по-сериозно в следващите десет години“, категоричен е образователният министър.

Традиционно недостиг на учители има в специалностите информационни технологии, английски език, природо-математическите науки и учители по професионална подготовка. Най-остра е липсата на преподаватели по математика, физика, химия.

„В инженерните направления също сме предвидили стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти“, констатира министърът на образованието и науката.

Според него друг важен проблем пред образованието у нас е отпадането на децата от училище.