Парламентът прие на първо четене създаването на общински звена за охрана

Служителите ще могат да искат лични документи и да задържат граждани до идването на полиция

Парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление. Той е внесен от депутатите Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и Емил Христов от ГЕРБ, информира tribune.bg.

Законопроектът дава възможност на местните парламенти да създават общински звена за охрана. Служителите в тях ще могат да искат лични документи, да съставят протоколи за предупреждение, да залавят нарушители до пристигането на полицейски екип и да връчват предписания за отстраняване на извършено нарушение.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС отказа да подкрепи законопроекта с аргумента, че този закон на практика дава функции на местната власт, присъщи само на органите на МВР.

„Предлагате кметовете да си създадат „лични кметски преторианци“ преди местните избори. Представете си как Ценко Чоков ще изпълни тази разпоредба“, попита червеният депутат Красимир Янков. „И в момента МВР има незаети щатни бройки, защо да създаваме нови бройки и още да натоварваме кметовите на общини с бюджети“, категоричен е депутатът Танер Али от ДПС.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов, който е вносител на законопроекта, изтъкна, че представителите на всички партии в Националното сдружение на общините са подкрепили законопроекта. „Не приемам, че натоварваме общините и трябва да им отпуснем повече средства. Имаме уверение, че няма да има допълнителни финансови трудности от тези звена за контрол. Защо да можем да делегираме права на частни охранители, а не и на специалните звена към общините?!“, недоумява Емил Христов.

Подкрепи го и съвносителят на промените Искрен Веселинов, който обвини опозицията в опасен популизъм. „Трябва да има закони, но не и да следим за спазването им“, коментира той.

„МВР е недофинансирано, а вие предлагате концесиониране на техните функции. Какво предстои в бюджет 2020? Написахте селските пъдари да имат средно образование, а за общинския служител няма никакви изисквания“, каза Иван Иванов.

Законопроектът бе приет от народните представители с 96 гласа „за“, 64 – „против“ и 4 – „въздържал се“.