4 големи предприятия от област Плевен подобряват енергийната си ефективност с еврофинансиране

Те ще получат общо почти седем милиона лева безвъзмездна финансова помощ

Три големи предприятия от Плевен и едно от Червен бряг подобряват енергийната си ефективност с подкрепа от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Те ще получат общо почти седем милиона лева безвъзмездна финансова помощ, ако успешно изпълнят проектите си по процедура BG16RFOP002-3.002 „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия“. Към момента реално изплатената сума възлиза на над три милиона лева. Освен заявеното подпомагане, фирмите трябва да инвестират и собствени средства в същия размер.

Плевенските „АЛУКОМ“ АД, „ВАПТЕХ“ ЕООД и „ИНЖСТРОЙ“ ЕООД ще приключат дейностите по договорите си до края на 2019 г., а проектът на „ПАЛФИНГЕР ПРОДУКЦИОНСТЕХНИК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД продължава до средата на юли 2020 г.

От 4 до 13 септември експертите от Областния информационен център в Плевен взеха участие в информационните събития на някои от фирмите.

Мерките, които се предприемат, са препоръчани в енергийните одити, направени в предприятията, преди да кандидатстват за подпомагане. Осъществява се подмяна на старо оборудване със съвременни машини и инсталации. В Червен бряг е закупен металорежещ лазер от ново поколение, който не поставя ограничение пред използваните суровини и може да работи с рециклирани материали. В база в Плевен вече е в експлоатация съвременен асфалтосмесител, водещ до значително подобряване на производствения капацитет: от 2-3 хиляди тона асфалт на месец през 2018 г. до 6000 тона през август 2019. Въвеждат се системи за оползотворяване на отпадна топлина, за енергиен мениджмънт, за мониторинг и контрол на енергопотреблението.

Ефектът от модернизацията е не само върху производителността и конкурентоспособността на компаниите. Реализират се сериозни енергийни спестявания като се понижава разходът на електроенергия и природен газ, постига се значително намаляване на количеството емисии въглероден диоксид в атмосферата.

Ограничаването на негативното въздействие от производствената дейност върху околната среда е основна цел“, подчерта Даниел Илиев, ръководител на един от проектите.

Сключените в цялата страна договори по процедурата са 68 с общ размер на предоставената безвъзмездна помощ, възлизащ на 122 614 711, 56 лева.