"Останете живи": Войната на пътя предизвика хора от различни поприща да вземат проблема присърце (Видео)

Животът

15-09-2019, 11:36

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Журналистът Георги Стоянов представи в Смолян мисията на книгата си "Останете живи"

Срещу войната на пътя: Мисията на книгата "Останете живи" продължава и през новата учебна година

Журналистът Георги Стоянов представи книгата си "Останете живи" пред деца и младежи в СОК "Камчия"

Детелин Далаклиев подкрепи мисията на книгата "Останете живи"

Представят книгата "Останете живи" по време на социално-здравен тренинг, насочен срещу агресията

Toп фотограф и красива шампионка подкрепиха мисията на книгата "Останете живи" (Снимки)

Останете живи! Директорът на РДПБЗН - Плевен с призив за внимателно шофиране и спазване на правилата

Какво свърза книгата "Останете живи" с песента "Ти си" на Слави и Ку-ку бенд (Видео)

Златната Ивет Горанова подкрепи мисията на книгата "Останете живи"

260 катастрофи с ранени и загинали са станали само от началото на септември - на петък 13-ти са били 19

Черната статистика на пътя предизвика хора от различни поприща да вземат проблема присърце. 260 катастрофи с ранени и загинали са станали само от началото на септември - на петък 13-ти са били 19. На това журналистът Георги Стоянов отговаря с книга и кампания "Останете живи". Лице на инициативата е шампионката по лека атлетика Радостина Стоянова.

Радостина е любител на високите скорости, но на лекоатлетическата писта. Многократен шампион на България, спринтьорката учи и фармация. Във фотосесия срещу безотговорността на пътя, се съгласила да участва заради лична история. "Когато бях 7-годишна и пътувахме с моето семейство, се случи пътнотранспортно произшествие и имахме пострадал в колата - майка ми. Брат ми беше малък, беше новороден, имахме притеснения и за него. Остана травма за цял живот", каза състезателката ни по лека атлетика Радостина Стоянова.

Цветомир Георгиев е фотограф, но с медицинско образование. Казва, че хипократовата клетва, която дал - да пази човешкото здраве, го свързала с кампанията "Останете живи", дори преди да знае за нея. "Загиват хиляди всяка година - наши близки, наши познати. Всеки си мисли, че е застрахован, но както казват старите хора - за секунда невнимание, цял живот страдание", каза още фотографът.

Журналистът Георги Стоянов е от Плевен. Той отразява всичко - катастрофите и жертвите, които постепенно се превръщат в нещо, което все по-трудно човек може да преглътне. "Брат ми е пожарникар. Много често му се налага на него и негови колеги да режат ламарини, да вадят пострадали. Самият аз отразявам постоянно тези случаи. В един момент си казах, че просто искам да направя нещо по-различно, нещо полезно и нещо, което да е насочено към младите", заяви Стоянов.

Така, преди няколко месеца Георги събира 14 лични истории. Публикува ги в книга и започва да пътува. Обикаля десетки училища в цялата страна, за да разказва истории и да показва снимки. "Това се надявам да бъдат едни уроци както за младите - да не се превърнат в убийции или пък жертви на войната по пътищата, да бъдат уроци и за възрастните. Има истории на хора, които са загубили свои близки в катастрофи. Има хора, които са участвали в катастрофи, пострадали са, но са оцелели. Има истории на хора, които са допуснали грешка - карали са без книжка, карали са пияни, блъснали са човек", добави Стоянов.

От началото на годината жертвите останали по пътищата на България са над 400. А от 1951 - годината, през която в България започва да се води статистика на катастрофите, жертвите са над 60 000 - колкото населението на град с размерите на Враца, или Габрово, но не да ги плаши, а да събуди инстинкта им за самосъхранение. Това иска Георги от децата, с които се среща.

Източник: novanews.bg