За четвърта поредна година днес в България се почита паметта на загиналите мотоциклетисти

Мотоциклетистите са сред уязвимите участници в движението по пътищата

За четвърта поредна година днес в България се почита паметта на загиналите мотоциклетисти. Главната дирекция „Национална полиция“ е партньор в инициативата, организирана от мотоклубове в страната, чиято цел е наред с почитта към загиналите и подкрепа на пострадалите, да се апелира за повече култура на пътя.

Мотоциклетистите са сред уязвимите участници в движението по пътищата. Никога водачите на леки и товарни автомобили не бива да забравят , че придвижващите се с мотоциклети не са защитени като тях. Каските, нагръдниците и наколенките не могат да се сравняват със здравината на купето. Затова при разминаване шофьорите на коли и камиони  трябва да следят за безопасна странична дистанция .

Мотосезонът е вече към края си, но каква е равносметката до момента? От началото на годината до 31 август 2019 г. на територията на страната са настъпили 408 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклетисти. За същия период на 2018 г. те са били 391, а през 2017 г. – 425.

През същия период на 2019 година загиналите водачи на мотоциклети са 35, а ранените - 346 , през 2018 г. са загинали 30 и 333 ранени, а през 2017 г. – загиналите са били 27 и 368 ранени.