Плевенчанка е сред героите в книгата "Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории"

Книгата излиза през ноември 2019 г.

Тя е от Плевен. Завършва средното си образование в местната математическа гимназия и записва "Културология" в СУ "Св. Климент Охридски". След дипломирането си в продължение на четири години и половина работи като изследовател и куратор в неправителствения сектор. Харесва работата си и иска да гради кариера в сферата на независимите изкуства, но усеща, че ѝ липсват знания и умения. Заминава за Лондон и записва магистратура по куриране на съвременно изкуство в Royal College of Art – най-реномирания университет за изкуство и дизайн в света.

След като се връща в България, първо работи като куратор на свободна практика, а после става експерт в Министерство на културата. Работи там почти две години, но се чувства откъсната от работата на терен и затова започва да се оглежда за други възможности.

Тя е Маргарита Доровска. Най-вероятно сте чули за нея за първи път през лятото на 2016 г., когато тя се превърна в медийна сензация с решението си да стане директор на Музей Дом на хумора и сатирата, Габрово.

Три години по-късно Маргарита възприема работата си като мисия. Като директор на единствения в България музей на хумора и сатирата тя си е поставила за задача да съхрани духа и наследството на този емблематичен културен център и да промени обществените нагласи за ролята на музеите.

Цялата история на Маргарита можете да прочетете в книгата "Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории", която излиза през ноември 2019 г. Това съобщават издателите от AMG Publishing.