От УС на футболния Спартак: Положението в клуба не е цветущо, но не е и трагично

"Не ми се иска в тази предизборна ситуация да си мисля, че това е политическа провокация", коментира Пепо Петков

Управителният съвет на Сдружение "Общински футболен клуб Спартак - Плевен" даде пресконференция по повод неявяването на отбора за срещата в Монтана.

"Общината няма никакво участие в този клуб, това е само наименованието. Едноличен собственик няма, управлява се от избран управителен съвет на общото събрание, което е отворен процес. Председател съм аз, а членове Евгени Генов, Дарин Ангелов, Величко Великов и Емил Мишев. Ние бяхме избрани по волята на общото събрание. Не ни е било детската мечта, направихме го с цел Спартак да съществува, колкото можем да бъдем полезни и да помагаме за развитието на футбола, защото Плевен е футболен град", започна Пепо Петков.

Той определи пропадналия мач с Монтана като "неприятен инцидент", след което нападна водещи национални спортни медии, обвинявайки ги в неетично и некоректно отразяване на случилото се.

Каква е истината според Пепо Петков?

"Както всеки път бяхме осигурили нужното на футболистите. Предния ден изплатихме заплатите за месец юли и беше останала да се изплаща дължима премия за равен мач със Спартак (Варна). Премия, която е компромисно решение на УС, защото се касае за домакински равен мач, но искахме да стимулираме играчите", посочи Петков. На среща с треньорите стана ясно, че се е получило недоразумение по повод данъчно-осигурителните вноски. Аз съм го обяснил, но явно не са ме рабзрали - няма как да получаваш възнаграждение, било то на трудов или гражадански договор ,без да дължиш частта за осигурителни вноски, когато са за сметка на работника. Това, всъщност, според треньорите е причината за непътуването на отбора. Това, че са им удържали осигуровки за тяхна сметка. Това е истината. Положението в клуба не е цветущо, но не е и трагично", коментира Петков.

"Ние ще продължим да се обръщаме към целия бизнес на Плевен и извън него да подпомогнат клуба, защото ние винаги се нуждаем средства. Правим нужното, стремил се да им осигуряваме поне комфорт - храна, нощувки, лагери... Не ми се иска в тази предизборна ситуация да си мисля, че това е политическа провокация. Този клуб е на целия град, не е на партия, на дадена личност. Пепо Петков опредлеи представянето на тима до този момент във Втора лига като крайно незадоволително, уточнявайки, че УС гледа да не се меси в спортно-теническата част.

Дълъг разговор с треньори и футболисти е провел и Дарин Ангелов. Той също изтъкна като основен проблем "неразбирането" относно удръжките при получаването на възнагражденията. "Опитах се да им обясня, че във всяка една частна фирма така се прави. Ти получаваш средства и трябва да си платиш част от данъка, който се полага по закон. Вече сме в професионалния футбол. Всичко при нас е на светло, няма как да не си плащаме данъците. Има правила и всичко трябва да се спазва", заяви Ангелов, допълвайки, че предстои нова среща между ръководството и играчите, на която да бъдат обсъдени всички проблеми.

Санкцията, която очакват в Спартак заради проваления мач с Монтана ще е от 2000 до 40 000 лева. Предстои да стане ясно какво ще бъде решението на БФС.