Русия готова да участва в консорциум за строежа на АЕЦ "Белене"

Това потвърди руският министър на промишлеността Денис Мантуров

Русия би участвала в консорциум за изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви в София руският министър на промишлеността Денис Мантуров, предаде БНР.

"Ние разчитаме на участие и сме подали документи в процедурата за изграждане на атомната централа "Белене“. Смятаме, че оптималният вариант е тя да се изгради от международен консорциум“, подчерта Мантуров.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че вече има разговори за консорциум по проекта АЕЦ "Белене". "Съревнованието е много голямо между държавната компания на Китай, ядрена, държавната ядрена компания на Южна Корея, така че ще се постараем максимално бързо да ги проведем всичките тези преговори, но виждам и огромен шанс да стане един добър проект, каза Борисов.

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона“, допълни премиерът.