Плевен отбеляза тържествено 111 години независима България (Снимки) - pleven.utre.bg

Плевен отбеляза тържествено 111 години независима България (Снимки)

22 септември 2019, 12:31 | plevenutre.bg
 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

Церемонията започна с приемане на почетния военен строй от началника на плевенския гарнизон полк. Николай Бешев

С тържествен ритуал пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов” до ДКТ „Иван Радоев”, където на 22 септември 1908 година пред плевенчани е прочетен Манифестът за независимост на княз Фердинанд, Плевен отбеляза днес 111-ата годишнина от независимостта на България! Церемонията започна с приемане на почетния военен строй от началника на плевенския гарнизон полк. Николай Бешев, съобщашат от пресцентъра на ОбС.

На празника присъстваха народни представители от Плевенски избирателен район, д-р Красимир Трифонов – временно изпълняващ длъжността областен управител на Плевен, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, Стефан Милев - временно изпълняващ длъжността кмет на Плевен, представители на политически сили, десетки граждани, сред тях и много деца. 

За историческото значение на събитията от 22 септември 1908 година припомниха в словата си Стефан Милев и д-р Красимир Трифонов. С провъзгласяването на независимостта България се нарежда отново сред европейските семейства на независимите народи, издига своя международен авторитет и се превръща в равноправна на другите държави.

Честването на пл. „Стефан Стамболов“ завърши с националния химн, изпълнен от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за независимостта на България. В знак на признателност пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново с Манифест за независимост България е провъзгласена за независима държава и обявена за царство. Манифестът е издаден от името на княз Фердинанд I и подписан от членовете на правителството начело с Александър Малинов. Респективно пред името на българският владетел стои вече титлата цар. Символичното място на прочитане на манифеста от Фердинанд към българския народ цели да подчертае правоприемството на Третата с Втората и Първата българска държава.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета