Астрономическата есен идва със слънце - pleven.utre.bg

Астрономическата есен идва със слънце

23 септември 2019, 10:09 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Максималните температури ще са между 20 и 27 градуса

Днес в 10 ч. и 50 мин. настъпва есенното равноденствие. Есента идва с приятни температури и слънце. Над цялата страна ще е слънчево и без валежи, с максимални температури между 20 и 27 градуса, предаде Нова тв.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически, тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони, се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета