Млади спортисти и спортни журналисти участваха във видео "България: срещу агресията в спорта“

Част от видеата вече се радват на интерес в социалните мрежи

Заключителната пресконференция по проекта на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), по проект „България: Срещу агресията в спорта 2019”, № НПИМД-НЗ-112/2019, Договор 25-00-30/06.06.2019 г. ще се проведе утре – 25 септември, от 14.00 ч. в заседателната зала на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

По време на пресконференцията ще бъдат представени серия видеа, създадени по проекта, с участието на едни от най-изявените млади български спортисти и спортни журналисти, които казаха „НЕ“ на агресията в спорта. Част от видеата вече се радват на интерес в социалните мрежи – Facebook и Youtube. Сред най-известните млади българи, които участват в тях са Ивет Горанова - европейски шампион по карате, Божидар Аврамов - състезател от националния отбор по баскетбол, Петър Касабов - старши треньор на националния отбор по борба – жени, Мария Оряшкова - световен и европейски шампион по самбо, Тайбе Юсеин - световен и европейски шампион по борба, Полина Галинова - двукратен световен шампион по кикбокс, Виктор Йорданов - бронзов медалист по кикбокс, Кирил Христосков - шампион по кикбокс и студент на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Димитър Стоянов - балкански шампион по кикбокс, Кольо Данев - футболен съдия и др.

Своята позиция срещу агресията в спорта изразиха и млади български журналисти. „Спортът изгражда спортсменски дух, дух на толерантност, дух на приятелство“, смята Георги Стоянов – главен редактор на plevenutre.bg. „Феърплей трябва да има както в спорта, така и в медиите“, допълни Пламен Славов от информационна агенция Blitz.bg. „Дълг на журналистите е да спрат агресията в зародиш“, смята Красиян Митев от Top Sport и Boec.bg.

Спортисти, журналисти и млади хора участваха във форума по проект „България: Срещу агресията в спорта 2019”, което се проведе от 19-21 юли в Националната спортна база „Спорт палас“ до Варна. В продължение на три дни те обсъждаха съвместно с преподаватели на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ механизми за разпознаване на видовете агресия и зависимости при провеждане и отразяване на спортни събития и технологии за туширане на агресивно поведение. Участниците се включиха и във футболен мач, в който демонстрираха честна игра и спортсменски дух.

Проектът повиши информираността на младите хора за справяне с рискови ситуации при упражняване на натиск от обкръжаващата среда и разпознаване на рисковите фактори, водещи до различни видове агресия и зависимости. Той насърчи отговорно поведение за намаляване на агресията и създаде условия за засилване на мотивацията за предотвратяване на рискови ситуации.

Проектът „България: Срещу агресията в спорта 2019” на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), № НПИМД-НЗ-112/2019, Договор 25-00-30/06.06.2019 г., се реализира с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2019 година, Министерство на младежта и спорта на България.