Изпращаме септември с температури над нормата, чака ни и топла зима

Температурите ще останат предимно високи, те ще се увеличават с по няколко градуса през следващите дни

Какво време ни очаква през настъпващата есен, кога се очертават по-интензивни валежи и какви са актуалните прогнози за предстоящата зима, за Tribune.bg разкрива проф. Георги Рачев.

С настъпването на есента започна дъждовен период, който ще продължи до четвъртък, а в най-източните райони на България и до петък. Температурите не са ниски. Те са нормални за края на септември. Тъй като до този момент имахме период на над нормални температури и то доста съществени, сега ни се струва, че е малко хладно. Температурите ще останат предимно високи. Те ще се увеличават с по няколко градуса през следващите дни. Особено слънчево и топло ще бъде в събота и отчасти в неделя, обясни проф. Рачев.

След това започва един нов период на по-динамично време, с повече валежи, като в периода около 4 октомври световните метеорологични центрове затвърдиха една сериозна валежна обстановка на територията на България. Това е крайно необходимо, защото август и септември бяха много сухи и по-принцип са едни от най-сухите месеци за цялата година за територията на България, обясни климатологът. По думите му през август едвам е достигната половината от месечната норма, а през септември, до този момент не са изпълнени  и 25% от месечната норма на валежите. Очакваните валежи са необходими, за да може да се подготви земята за така наречената есенна сеитба, за да може да приберем догодина също толкова богата и уникална реколта като тазгодишната. Само пшеницата тази година ще достигне около 6 милиона тона и то при изключително високо качество на зърното, припомни проф. Рачев. Такова количество не сме прибирали, може би от 5-6 години насам, отбеляза той.

Температурите, с които изпращаме септември, са на места до 3 градуса и половина над нормата.

Есента се очертава, пак според мнението на големите световни метео центрове, да бъде с нормална температура и малко по-висока за Балканския полуостров, с около 1 градус спрямо нормалната. Що се отнася до валежите прогнозите са те да бъдат в нормата и по-малко от нея.

Макар че е доста далеч, вече има прогнози и за зимата. Световните метеорологични центрове са единодушни, че зимата в Европа ще бъде топла. Като казвам топла, говори се за около градус и половина над нормата, поясни проф. Рачев.

На Балканите очакваме топла зима.

Някъде около 1 градус над нормата. „Много бързо искам да направя уговорката, че в тази топла зима ще си има и сняг, и виелици, и отрицателни температури, и поледица, всички тези атрибути, на които е способна. Но периодите с ниски температури и обилни снеговалежи ще бъдат по-рядко и ще траят сравнително по-кратко време“, каза той.

Зимата засега се очертава да бъде малко по-топла от нормалната, с нормални валежи, а в Южна България и с малко по-ниски валежи от нормата.