Читалище "Съгласие" с подарък в Общинския съвет - юбилеен сборник за 150-ата си годишнина

Подаръкът бе придружени с покана и за официалното представяне на изданието, което предстои на 30 септември

Екземпляр от юбилейния сборник, посветен на 150 години от основаването на НЧ "Съгласие 1869" в града и диск с изпълненията на Вокална група "Арлекино" към читалището, получи днес всеки един от избраните 41 общински съветници в Общинския съвет на Плевен. Подаръкът е от читалищното настоятелство и бе придружени с покана и за официалното представяне на изданието, което предстои на 30 септември.

"Преди повече от 160 години нашите прадеди са чувствали нужда от създаването на средище, в което да цари културата, писмеността, духовността, място което да обединява хората в името на доброто. И днес читалища продължават да изпълняват тази своя мисия, независимо от трудностите“, заяви в залата председателят на Общинския съвет Мартин Митев и акцентира на предстоящото честване на 150-ата годишнина на читалище „Съгласие 1869“ в Плевен.

В над 350 страници в сборника са представени интересни факти от историята на читалището; биографични подробности от известни личности, свързани с най-стария културен институт в града; публикувани са проучвания за отзвука в националния и местен печат за събития, свързани и/или организирани от читалището; описани са безценните колекции от ръкописни и старопечатни издания и разнообразната художествена дейност, която се осъществява тук и др. Всичко това е придружено и със снимков материал.

Юбилейният сборник, посветен на 150 години от основаването на НЧ "Съгласие 1869" е реализиран с финансовата подкрепа на Община Плевен.