Отпускат допълнителни средства за Вихър (Славяново)

Решението бе прието с 33 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“.

Да бъдат осигурени допълнителни финансови средства от бюджета на Община Плевен за 2019 година за ФК „Вихър" - гр. Славяново, реши Общинският съвет на Плевен. Решението бе прието с 33 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“.

Със свое решение от януари тази година Общинският съвет прие сборния бюджет на Общината в размер на 103 012 525 лв. Със същото решение за група „Физическа култура и спорт" са предвидени средства в размер на 540 000 лв., увеличени в последствие с още 30 000 лв. Средствата за ФК „Вихър" са съответно 50 000 лв. При представяне на предложението днес за допълнително финансиране на футболния клуб бе посочено, че участието на ФК „Вихър“ във футболното първенство на страната в Трета северозападна лига е свързано с разходи, необходими за осигуряване на медицинско обслужване, футболни съдии и дежурни делегати, екипировка и други разходи по издръжката, както и тази на два детско-юношески отбора. Разходите за транспорт също са сериозно перо от издръжката. За участие в първенството на Трета лига през сезон Есен'2019 тези разходи са се увеличили с 1/3 спрямо предходния сезон Пролет'2019. Допълнителни разходи са и таксата за участие в първенството в Трета лига, както и участието на „Вихър" в турнира за Купа „България". За покриването им  е направено и заявление до Община Плевен от председателя на ФК „Вихър" - Славяново, за отпускане на допълнителни финансови средства от общинския бюджет.

Анализът на изпълнение на бюджета на Община Плевен конкретно за дейност „Спортни бази за спорт за всички", е показал, че има възможност да бъдат отпуснати допълнително средства за подпомагане дейността на ФК „Вихър" в размер до 5 000 лв. Тези средства ще бъдат осигурени от остатъка в резерва в група „Физическа култура и спорт" и от нереализирано мероприятие, включено в Спортен календар на Общината.