Историята на ученик от ДФСГ "Интелект" – описана в книга

Петьо е с диагноза ДЦП, но въпреки затрудненията той не позволява на нищо да го откаже от мечтите му

Петьо е момче с характер и воля, толкова силни, че историята достига до авторите на книгата "Духът е воля". Животът не е бил благосклонен към Петьо от самото му раждане, но благодарение на семейството си и заобикалящата го среда, той проявява сила и воля на духа и днес е успешен и активен студент в УНСС. Петьо е с диагноза ДЦП, но въпреки затрудненията той не позволява на нищо да го откаже от мечтите му. Особена заслуга за успехите му, той отдава на училището, учителите  и съучениците си. Ето какво споделя той:

„Средно образование завършва в Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект", специалност Икономическа информатика. "Учителите и съучениците ми в гимназията, бяха моето второ семейство“, долавям голямата благодарност в гласа на моя събеседник. – Те бяха тази среда, за която вече споменах в началото на разговора. Средата, която възпитава и изгражда характера. Учителите ме мотивираха да продължавам напред. Видяха потенциала в мен, работеха неуморно, за да го развия и ме накараха да повярвам в себе си. Те бяха хората, които ми показаха правилния път, винаги когато търсех вярната посока. Аз от своя страна успях да взема най-доброто от тях. Съучениците ми ме приеха като един от тях и никога не ме накараха да се почувствам различен. Помагаха ми във всякакви ситуации и бяхме навсякъде заедно, като едно голямо семейство. Главата на нашето задружно семейство беше класната ни – госпожа Денка Недялкова. Това беше времето, когато научих, че най-важният изпит е този по човещина. В това отношение в нашия клас всички бяха отличници! Така, само за 5 години за мен училището се превърна в нарицателно за истински приятели и за семейство“. От 2017 година Петьо е студент в УННС, специалност „Финанси, счетоводство и контрол“.

"Книгата "Духът е воля" е личностна енциклопедия. … Всички герои в тази книга са подложени на някакво Божие изпитание. Но не хленчат! Защото духът рисува и с лявата ръка , както Злато Бояджиев!"