Пътни полицаи от цялата страна показват умения по автомобилизъм и мотоциклетизъм в Плевен (Снимки)

Рядко се замисляме, че тези момчета и момичета са първите, които пристигат на произшествията и последните, които си тръгват

Едно от най-хубавите неща в идеята на провеждането на тази надпревара е, че повече хора могат да видят колко аспекти има в работата на пътния полицай, за които често не си даваме сметка. Колко много трябва да можеш и знаеш, за да си наистина подготвен – не просто да познаваш закона, но да можеш да окажеш първа помощ, да реагираш бързо, адекватно и професионално в критична ситуация и да взимаш решения за части от секундата. Рядко се замисляме, че тези момчета и момичета са първите, които пристигат на произшествията и последните, които си тръгват. С тези думи се обърна към всички участници в надпреварата Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Както вече писахме, официален старт на събитието даде министърът на вътрешните работи Младен Маринов, а сред официалните гости бяха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и др.

През първия ден от надпреварата участниците в конкурса решаваха теоретични тестове, включващи въпроси върху нормативната база, свързана с дейността на полицията. Пътните полицаи имаха и практически състезания по стрелба.

Днес състезанието продължава с дисциплините автомобилизъм и мотоциклетизъм. Отборите ще имат и практически изпит по оказване на долекарска помощ на пострадали при пътно-транспортно произшествие.

ДАБДП се включва в инициативата и със Зона по пътна безопасност, в която се акцентира вниманието към безопасното движение по пътищата на всички жители и гости на Плевен.