Евростат: България е сред страните с най-голям спад в безработицата

За трети пореден месец безработицата у нас е на рекордно ниското ниво от 4%

България е в топ три на страните от ЕС с най-голям спад на безработицата. Това показват данните на Евростат. У нас безработицата през август е на ниво 4%. Година по-рано тя е била 5,2 на сто. Така за трети пореден месец безработицата в България се задържа на рекордно ниско ниво.

Преди нас по спад на безработицата са само Гърция и Кипър. В Гърция безработицата е намаляла за една година от 19,2 на сто до 17% ( като данните са за юни месец). В Кипър безработицата се понижава от 8,2 на сто през 2018 до 6,8.

Страната ни е и в първата десетка с най-ниска безработица в ЕС, става ясно още от данните.

"Значително намалява и младежката безработица. Продължаваме с мерките за привличане на нови инвеститори и подобряване на условията за развитие на бизнеса в страната, за да може животът на всеки българин да става все по-добър“, написа премиерът Борисов във Фейсбук по повод последните статистически данни.

Рекордно ниска безработица е регистрирана в ЕС и в еврозоната.

През август 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз се понижава до 6,2%За сравнение месец по-рано тя е била 6,3%, а през август 2018 – 6,7 на сто.

В еврозоната безработицата е 7,4 на сто, което е най-ниското ѝ ниво от май 2008 година. Месец по-рано индикаторът е бил 7,5 на сто. А година по-рано безработицата в еврозоната е била 85.

Най-ниска безработица е регистрирана в Чехия – 2%. На второ място е Германия с 3,1%. Най-висока безработицата остава в Гърция (17 на сто) и в Испания(13,8%).