Природният газ поевтинява през ІV тримесечие

КЕВР утвърди с 0.11% по-ниска цена

Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ прие решение за поевтиняване на природния газ за ІV тримесечие на 2019г. Комисията утвърди с 0.11% по-ниска цена на обществения доставчик „Булгартрансгаз“, по която той ще продава синьото гориво на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Утвърдената от КЕВР цена е 44.85 лв. / MWh, без цени за достъп, пренос, акцизи и ДДС, което е 0.11% намаление спрямо действащата цена за ІІІ тримесечие на тази година, изчисляват от регулатора.

Поради незначителното изменение на цената на природния газ, цената на топлинната енергия и цената на електроенергията остават непроменени до края на 2019г., посочват от КЕВР.

Комисията е категорична, че при определянето на цената на природния газ са отчетени условията по действащия договор на „Булгартрансгаз“ с „Газпром експорт“, промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІV тримесечие ще бъде публикувано на страницата на регулатора.