Теменужка Петкова: Оптимист съм за реализацията на проекта АЕЦ "Белене"

Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, че към днешна дата е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

"Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица. Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион",коментира тя.

"От 1 октомври са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването. Бяха направени съществени промени", коментира Петкова.

"Определени са конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място - да извършват отчетите, те трябва да бъдат готови до 10 юли. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, ако хората смятат, че има определени проблеми", посочи тя.

Министър Петкова допълни, че в наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера ѝ - между 20% и 40%.

"