Плевенчанин ще защитава титлата си на световния финал на Optifuel Challenge 2019

В решаващата надпревара, която ще се проведе в Лион, Пламен Иванов ще се изправи срещу още 24 състезатели

Световният шампион по ефективно шофиране на камиони от 2017 година – Пламен Иванов заминава за Лион, където ще защитава титлата си на глобалния финал на Optifuel Challenge 2019 на 16 октомври. В решаващата надпревара той ще се изправи срещу още 24 състезатели – победители в националните издания на състезанието в други държави. Голямата награда за новия шампион е камион Renault Trucks T High 480 модел 2019 година.

Това е петото издание на едно от най-големите състезания за шофьори на камиони в света, като тази година в него се включиха общо над 3000 участници от различни държави. Optifuel Challenge се организира от Renault Trucks и е изцяло насочено към ефективното шофиране – намаляване на разхода на гориво без компромис с качественото изпълнение на реалните транспортни задачи.

Плевенчанинът Пламен Иванов си спечели правото да представи отново България на глобалния финал след безапелационната си победа в националния шампионат през пролетта. Той постигна най-добри резултати в решаващата надпревара с финалистите от квалификационните кръгове на състезанието, в което се включиха 216 български професионалисти.

“Винаги казвам, че да спечелиш титлата е трудно, но още по-трудно е да я защитиш. Тоновете товар в ремаркето на състезателния камион са нищо в сравнение с отговорността, която нося пред гилдията на българските шофьори. Те са изключителни професионалисти и искам да представя тях и страната ни наистина достойно и тази година”, сподели Пламен Иванов преди заминаването за Лион. “Останалите финалисти обикновено са много абмицирани, добре подготвени и тренират предварително. Аз ще разчитам на придобитите през годините умения и рационалния подход, но ще вложа и сърцето си, за да остане купата българска.”, обеща той.

Международният финал в Лион ще се проведе в две части. В първия кръг финалистите ще попълват въпросник, който проверява знанията им за принципите на екологично шофиране и как може да се намали разходът на гориво. Във втората фаза всеки един ще направи 40-минутно състезателно шофиране в реални пътни условия с Renault Trucks T Optifuel с 13-литров двигател Euro 6, версия D. Целта е да се постигне най-висока ефективност – най-нисък разход на гориво при оптимална средна скорост. Комбинираната оценка от двете фази ще определи и новия шампион в Optifuel Challenge 2019, който ще си тръгне от финала с чисто нов Renault Trucks T High 480 модел 2019 година.

Списък на държавите-участнички на Optifuel Challenge 2019:

Алжир, Белгия, България, Чили, Чешка Република, Естония, Франция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия и Черна гора, Словакия, Испания, Швейцария, Тунис, Турция, Украйна, Великобритания.