Каракачанов: Армията не може повече да бъде слагана на втори план за сметка на други приоритети

Във ВВУБ Долна Митрополия въведоха в експлоатация на новия учебен тренажор - симулатор за самолети „Пилатус“ РС – 9М

Българската армия трябва да се модернизира с ново въоръжение, което да отговаря на всички изисквания. В същото време - наличните бойни платформи, които могат да бъдат използвани, трябва да бъдат поддържани и модернизирани. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 14 октомври, на тържествената церемония по въвеждането в експлоатация на новия учебен тренажор - симулатор за самолети „Пилатус“ РС – 9М във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

„Моето дълбоко убеждение е, че след 30 години липса на внимание към Въоръжените сили на Република България обществото и най-вече политиците са длъжници на Българската армия. Длъжници са на всички тези мъже и жени в униформа, които са избрали много тежката но достойна професия - защитници на Родината“, посочи министърът на отбраната.

„Във Военновъздушните сили (ВВС) тече много активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника. Сключен бе и договор за закупуване на осем изтребителя. На фона на всичко това беше нормално и закономерно да се възстанови Военновъздушното училище „Георги Бенковски“, заяви министър Каракачанов и допълни: „Нашата амбиция е със средствата, с които разполагаме, да се свърши максимум работа, за да може хората, които служат в Българската армия да имат самочувствието, че служат на все по-модерна и сигурна техника. И също така – обществото да проумее, че без Българската армия и нейната надеждна защита няма съществуване и на българската държава“.

„Убеден съм, че тонът, който зададохме, и летвата, която вдигаме с ваша помощ, няма как да бъдат пренебрегнати от следващите правителства. Всичко, което се прави, е необходимо и армията не може повече да бъде слагана на втори план за сметка на други приоритети“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към присъстващите във ВВУБ „Георги Бенковски“ и ги поздрави с предстоящия празник на българските ВВС и 107-ата годишнина от тяхното създаване.

„Всички наши усилия са насочени към покриване на съвременните изисквания, реалности и предизвикателства“, това каза генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, в словото си на тържествената церемония. За доброто сътрудничество в интерес на българската авиация през последните години Нил Сморхит, директор на отдела за военна, гражданска и правителствена авиация в компанията – производител „Пилатус Еъркрафт“, беше награден с почетен плакет на Министерството на отбраната.

На церемонията по въвеждане в експлоатация на новия тренажор днес присъстваха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на местната власт в Плевен и региона, курсанти и преподаватели от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ в град Велико Търново и др.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че подобна техника като новия учебен тренажор позволява по модерен начин да се постигат оптимални резултати в обучението на бъдещите авиационни специалисти. Чрез него се отработват различни ситуации, полезни за обучението на бъдещите пилоти. В момента на тренажора се обучават инструкторите, преди да влезе в учебната програма на курсантите. Със системата ще се трупат опит и умения и в известна степен ще се компенсира липсата на реален нальот. С договора за осемте нови изтребителя се предвижда и система от 3 тренажора за обучение на новите пилоти на изтребителите Ф-16, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.