Няма новорегистрирани случаи на Африканска чума по свинете в област Плевен

Продължават по график проверките в селищата в 20 км. зони около индустриалните свинекомплекси

Няма новорегистрирани случаи на АЧС както при домашни, така и при диви свине на територията на област Плевен. Това стана ясно на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

Продължават по график проверките от екипи на ОДБХ- Плевен в селищата в 20 км. зони около индустриалните свинекомплекси. По думите на директора на областната дирекция д-р Йорданов като цяло се спазват изискванията, срещу които стопаните бяха обезщетени от държавата с 300 лв. Той призова на заседанията на общинските епизоотични комисии да се акцентира върху това, че не трябва да се допуска евентуално повторно заселване на стопанствата с прасета, тъй като това неминуемо ще доведе до нови случаи на АЧС и ще отложи във времето спирането циркулацията на вируса на територията на областта и нормализиране на епизоотичната обстановка.

"Има проблем с пробите от дивите прасета, тъй като се натрупва огромно количество проби в първите няколко дни след почивните дни, които са обичайните дни за лов. Лабораториите се задръстват. Пробите пристигат с непопълнени протоколи и не се вкарват данните за пробите в модул лов. Оттам нещата се забавят, бавят се и резултатите.”, отбеляза д-р Йорданов.

Директорът на плевенското горско стопанство инж. Яни Петков декларира, че служителите, които са негово подчинение стриктно изпълняват всички разписани от министерството изисквания и данните от взетите проби биват попълвани в модул лов. Той подчерта, че тези критики не биха могли да се отнасят за работата на плевенското горско стопанство. Вероятно до седмица – две ще има нова организация, която да облекчи работата на лабораториите, анонсира в аванс д-р Йорданов.