Спортисти се оплакаха на Кралев: Местната власт в Плевен бойкотира спорта

Защо Орешарски замрази Арена „Плевен“, пита министърът на спорта

"Днес проведох изключително емоционална дискусия с представители на спортната общественост в Плевен. Срещнах се с над 50 спортисти, треньори и спортни деятели, които бяха единодушни – местната власт в Плевен бойкотира развитието на спорта. Разочарован съм, че точно в един спортен град като Плевен срещнах спортисти, които са в безизходица заради пренебрежителното отношение от страна на администрацията на Общината“. Това написа във Фейсбук министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Той разказва, че се е запознал лично със състоянието на спортната инфраструктура в града и тя има огромна нужда от реновиране. По покана на Мирослав Петров министърът е посетил залата за лека атлетика и зала „Спартак”.

Министър Кралев се запозна лично със състоянието на спортната инфраструктура в Плевен (Галерия)

"Най-важното е да се реши проблемът с отоплението, климатизацията и вентилацията в зала „Спартак”, но там видях и множество други проблеми. По думите на спортистите и треньорите, с които разговарях, голяма част от спортната база не е обновявана от 1970 година. Поддръжката на тази зала е задължение основно на Общината. Въпреки това, поемаме ангажимент за финансиране на проект за изграждане на климатизация и отопление, в рамките на 350 хил. лева, стига да получим адекватен проект от общинската администрация“, обясни министърът.

„Заедно със световния шампион по бокс Детелин Далаклиев огледахме и помещението, което Общината е отпуснала след дълги и мъчителни преговори, за да се направи зала за бокс. За съжаление, това се оказа една метална конструкция в изключително лошо състояние. Въпреки това поех ангажимент пред Детелин, че ще помогнем за осъществяването на проекта за боксова зала в Плевен. Има одобрен от ММС проект, който ще получи финансиране в рамките на 200 хил. лева“, обеща Кралев.

Той разказва, че му е било интересно да види и каква част от Арена „Плевен” е построена с двата милиона, отпуснати от кабинета „Орешарски”. Стойността на целия проект е близо 13 млн. лева, но през 2014 година правителството на Орешарски отпуска само два милиона, които буквално са „заровени” в една пуста поляна със излят бетон за основи.

„Днес хората ме питаха кога ще бъде готова тази многофункционална спортна зала, която чакат вече 5 години. А аз искам да попитам защо правителството на Пламен Орешарски е замразило проекта като не е отпуснало цялата необходима сума, за да изпълни изцяло ангажимента си към жителите на Плевен – така, както прави премиерът Борисов? Когато ние строим или ремонтираме зали, ги правим с напълно осигурени финансиране, от начало, до край. Плевенчани заслужават нова мултифункционална спортна зала, но тази сума може да бъде отпусната само от Министерски съвет, след разговори между правителството и общинската администрация.

Когато има инициатива от страна на обществото, винаги реагираме. Именно по този повод тази вечер съм гост на благотворителна вечеря, организирана от Лайънс клуб Плевен, с кауза за събиране на средства за възстановяване на спортната зала по лека атлетика на Спортно училище „Георги Бенковски” в Плевен. В момента тече търг за събирането на необходимата сума от 250 000 лева. Министерството ще помогне със средствата, които не достигат, за да се направи ремонтът на залата. Така се прави!

Заедно с мен е и Любо Ганев, който спечели шапка на Ферари с автограф от Михаел Шумахер за 1500 лева. Аз също се включих в търга, като успях да спечеля тренировъчни ръкавици на световния шампион Детелин Далаклиев срещу 700 лева", написа министърът на спорта.