Плевен ще е домакин на клавирни фестивални дни "Елеонора Карамишева" - pleven.utre.bg

Плевен ще е домакин на клавирни фестивални дни "Елеонора Карамишева"

21 октомври 2019, 16:34 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Плевен

Откриванетo е на 24 октомври, четвъртък, от 19.00 часа в зала „Катя Попова”

Клавирни фестивални дни, посветени на 80-годишнината на именитата пианистка и педагог Елеонора Карамишева, ще се проведат в Плевен от 24 до 26 октомври. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Плевен, подробности за идеята и програмата обявиха на пресконференция днес г-жа Карамишева и възпитаничките й пианистката Царина Маринкова – Крайнчан и диригентът Инна Диловска.

Откриването на клавирните дни е на 24 октомври, четвъртък, от 19.00 часа в зала „Катя Попова”. В концерта ще участват Владимир Попов, Марин Петров, Дуо Антима и Константин Костов. В програмата слушателите ще чуят Бах - Хроматична фантазия и фуга, Устволская - Соната за пиано № 5, Григ - Соната за цигулка и пиано № 3 оп. 45 и свободна импровизация на Константин Костов.

На 25 октомври, петък, концертът започва в 19.00 часа в НЧ „Съгласие 1869”. Той е съвместен с Плевенска филхармония, диригент е Инна Диловска, солисти са Владимир Попов, Царина Маринкова - Крайнчан, Биляна Цинликова, Ваня Пешева, Албена Стоянова и Иво Върбанов. В програмата са включени изпълнения на произведения на Менделсон, Шопен, Клара Шуман, Бетовен. Своята световна премиера ще направи Концертът за пиано и оркестър оп.214 на Албена Петрович – Врачанска, написан специално и посветен на Елеонора Карамишева.

Клавирните фестивални дни продължават в съботния ден, 26 октомври, със следобеден концерт камерна музика от 16.00 часа в зала „Катя Попова”. Ще участват дуо Колаж и дуо Йоланта Смолянова - Любомира Тодорова. В програмата: Едвард Григ, осем песни op.67 „Haugtussa” („Планинската девойка”) по текстове на Арне Гарборг, Сергей Прокофиев - Соната за цигулка и пиано № 2 оп. 94.

Закриването на дните е с последния от поредицата концерти – отново в зала „Катя Попова” на 26 октомври от 19.00 часа. Ще участват Дуо Силвия Стоянова и Петър Стоянов, ВС „Евъргрийн” при НУИ „Панайот Пипков”, Кристиан Цанков, Дуо Десислава Вълчанова - Цанкова и Венелин Цанков, Дуо Владимир Попов и Александра Амариеи, Дуо Дора и Анастас Славчеви, Ростислав Йовчев. В програмата посетителите ще чуят Марсел Бийч, „Чуй ме” - муз. Красимир Гюлмезов, текст Мариана Попова, Стиви Уондър,  А. Заберски, А. Пиацола, Владимир Попов, Антонин Дворжак и Клаудио Санторо.

Около 20 са учениците на Елеонора Карамишева, които ще участват във фестивалните дни. Те ще дойдат специално за концертите от различни краища на света, където живеят и работят. „Ще излъжа, ако кажа, че не се вълнувам заради клавирните дни, макар че организацията им беше държана в тайна от мен дори от най-близките ми. Животът ми, откакто се помня, е свързан с музиката и така ще е до края. Пред мен никога не е стоял въпросът с какво да се занимавам, защото знаех от малка”, разказа още г-жа Карамишева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета