Районна прокуратура - Плевен разследва два сигнала за изборни нарушения

Информацията е актуална към 16 часа днес

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България предоставя следната информация за образуваните досъдебни производства и преписки за проверка по сигнали за престъпления против политическите права на гражданите, във връзка с изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27.10.2019 г. с Указ на Президента №163, обн.ДВ бр.56/16.07.2019 г.

Образувани са 32 досъдебни производства в ПРБ с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 8 от тях са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред.

Разследвания се провеждат в РП Бяла Слатина / 1 бр./, РП Варна / 3 бр./, РП Горна Оряховица / 2 бр./, РП Дупница / 3 броя/, РП Елена /1 бр./, РП Исперих /3 бр. /, РП Каварна / 1 бр./, РП Казанлък /1 бр./, РП Карнобат / 2 бр./, РП Ловеч/ 1 бр./,РП Оряхово /1 бр./, РП Павликени / 1 бр./, РП Плевен / 2 бр./, РП Пловдив / 1 бр./, РП Сандански / 2 бр./, РП Свищов / 1 бр./, РП Сливен /1 бр./, РП Смолян /1 бр./, РП Тетевен / 1 бр./, СРП / 1 бр./, СГП /1 бр. /и Специализирана прокуратура /1 бр./.

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 бр. са с предмет престъпления, свързани с изборите.

Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми.

Три досъдебни производства са прекратени.

В Прокуратурата на Република България са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 бр. е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 бр. преписки, а по останалите 114 бр. преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 5 лица /кандидати за кметове и общински съветници/ по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 2 лица / кандидати за общински съветници/ като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За петте лица с имунитет, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК.

По отношение на двете лица по досъдебни производства на СГП, се очаква решението на ЦИК.

Информацията е актуална към 16 часа днес,  23.10.2019  г.