Ротарианците в Плевен припомниха каузата на Ротари за изкореняване на полиомиелита

Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита е близо до крайната цел

Ротари клуб Плевен Центрум отбеляза Световния ден на борбата с полиомиелита 24 октомври. Борбата с острото вирусно инфекциозно заболяване, наричано още детски паралич, е една от знаковите каузи на Ротари. Ротари Интернешънъл е в челните редици в глобалната мисия за изкореняване на коварната болест, припомниха плевенските ротарианци.

Организацията инициира първата в света глобална програма за решаване на проблем на човечеството заедно със Световната здравна организация и работи над премахването на полиомиелита повече от 30 години.

Като основополагащ партньор на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита намалихме случаите на полиомиелит с 99.9% след първия ни проект за ваксиниране на деца във Филипините през 1979 г. Помогнахме на имунизацията на повече от 2.5 милиарда деца в 122 държави. Досега Ротари е осигурила повече от 1.8 милиарда долара за премахване на болестта в световен мащаб. Българските ротарианци също са допринесли с повече от $350000 лични, клубни и дистриктни дарения към каузата да се заличи Полио вирусът в света, споделят оттам.

През тези години ротарианците от Ротари клуб Плевен Центрум са дарили над 10000 долара. Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита е близо до крайната цел. Ако през 1988г. има 350 хиляди случая на заболяването годишно, през 2016 г. в световен мащаб са регистрирани 37 случая в три страни. 

Ротарианците припомнят, че ако всички усилия за премахване на полиомиелита спрат днес, в рамките на 10 години болестта може да парализира до 200 000 деца всяка година. "Ние ще прекратим полиомиелита завинаги, само ако останем непоколебими и бдителни. В Световния ден на полиомиелита е време ротарианците от клубовете по целия свят да се съберат, да признаят напредъка, който сме постигнали в нашата борба с тази болест. Да планираме действието, което трябва да предприемем, за да прекратим полиомиелита завинаги. Когато достигнем целта си, детският паралич ще стане втората изкоренена човешка болест на планетата”, посочва в изявление президентът за 2019-2020 г. на Ротари Интернешънъл - Марк Малони.