Иван Гешев е новият главен прокурор на България

20 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха „за“ Гешев

Иван Гешев е новият главен прокурор на България.  20 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха „за“ Гешев, информира tribune.bg. За да получи поста, на кандидата бяха нужни 17 гласа от съдебните кадровици.

Четирима бяха срещу него.

Над 10 часа Гешев отговаря на въпроси – първи над 100, зададени от различни организации, НПО-та и други. Последваха и въпроси от членовете на ВСС.

В началото на заседанието на ВСС бяха представени два доклада за професионалните и нравствени качества на Гешев. Общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Бяха очертани високите му професионални качества, съобщени отличните оценки от атестирането му. Акцентира се върху това, че е наблюдавал дела с висока фактическа и правна сложност, умението му да ръководи успешно разследванията и успешното им приключване. Той притежава отлични професионални качества за работа в екип и възможности за мотивиране на колегите му, посочи Даниела Машева.

Общо 91 са писмата със становища, позиции и въпроси, които са постъпили във ВСС за и към Гешев. В 73 от становищата е заявена подкрепа към кандидатурата му

Кой е Иван Гешев?

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година в Софийска област. Завършва висше юридическо образование във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г.

След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса.