Ден за размисъл е, забранява се агитацията - pleven.utre.bg

Ден за размисъл е, забранява се агитацията

26 октомври 2019, 06:45 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Над 36 хиляди кандидати се борят за кметове и общински съветници

В събота по традиция е ден за размисъл преди местните избори. Всякакъв вид предизборна агитация е напълно забранена, а партиите вече закриха предизборните си кампании.

Почти всеки втори българин със сигурност ще отиде да гласува на вота тази неделя, като 55% от българите вече твърдо са решили за кого да гласуват, сочат най-новите данни в изследване на социологическата агенция „Тренд“. Всеки четвърти българин, обаче, все още се колебае дали и за кого да гласува, съобщава tribune.bg.

Изборите се провеждат в два тура, първият от които е утре. Тогава ще бъдат избрани и членовете на общинските съвети. Населените места, в които никой от кандидатите не събере 50% от гласовете ще трябва да излязат и на втори тур на 3 ноември.

В неделя в някои общини избирателите ще трябва да гласуват с четири бюлетини наведнъж - за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села).

На тези избори за общински власти няма да може да се гласува машинно. На местни избори не се разкриват и избирателни секции в чужбина.

За да може един гражданин да гласува на вота в неделя, той трябва да е живял (тоест, да има постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в населеното място, в което гласува. Хора с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Общият брой на избирателите, които ще имат право на глас на вота, е 6 227 901 души.

36 251 е общият брой на кандидатите за различните позиции в общината – кмет и общински съветник. За кмет на населено място (село) ще се гласува в 1 968 кметства в страната.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета