От днес започва традиционната акция "Зима"

Три кампании са включени в рамките на акцията

Акция "Зима" стартира от 1 ноември до 30 ноември в областта и в цялата страна. Целта е да се фокусира вниманието на водачите към рисковите фактори по пътищата през есенно-зимния сезон, за да се ограничи броят на пътнотранспортните произшествия. В хода на акцията се планират огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

В рамките на акция „Зима“ ще се проведат три кампании.

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други и е планирана за времето от 1 ноември до 10 ноември 2019 година. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с местните власти ще се направят проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Специален акцент ще бъде спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. На санкции ще подлежат водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти без светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост в нарушение на чл. 80, т. 1 от Закона за движението по пътищата. Водачи на ППС с животинска тяга, движещи се през тъмната част на денонощието без светлоотразителни жилетки в нарушение на чл. 106, ал. 2 от ЗДвП, също подлежат на санкциониране.

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците в интервала от 11 ноември до 20 ноември 2019 година. Дейността ще бъде съсредоточена към превенция над поведението на пешеходците и над водачите, които не осигуряват предимство на пешеходците. Активният контрол ще бъде насочен към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Ще се осъществява превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще вземат отношение на място.

По традиция в седмицата на третата неделя на месец ноември (17 ноември 2019 година) ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията обхваща времето от 21 ноември до 30 ноември 2019 година. Дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализирани полицейски операции ще се реализират на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уреди за проверка на фаровете. Особено внимание ще се обръща на МПС, които се движат в нарушение на разпоредбите на чл. 70, ал. 3 и на чл. 74, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП (Чл. 70, ал. 3 – През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини; чл. 74, ал. 1 – Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно; чл. 74, ал. 2 – Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра).
Служителите от Пътна полиция призовават водачите към безопасно шофиране при зимни условия. Важно е да се използват гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП. Триколесните и четириколесните МПС да са оборудвани със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство; добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците; използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.