Борисов: Там, където сме загубили, ще можем да видим управлението и да споделим отговорност

Премиерът обяви, че е против независимите кандидати, защото никой не носи отговорност за действията им

"Радвам се, че там, където сме загубили областни градове, ще можем да видим управлението и да споделим отговорност. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията в централата на ПП ГЕРБ след официалния край на втория тур на местните избори.

"Върнахме се към нормалността, не е нормално една партия да е спечелила всички областни градове. С шарените общински съвети ще има възможност да споделим отговорността. Там, където губим, партията е първа политическа сила, групите в общинските съвети са най-големи, така че може да си поделим отговорността“, посочи премиерът.

Борисов отбеляза и че не само вътрешните проблеми, но и силните мажоритарни кандидати са успели да надделеят над ГЕРБ на някои места, като даде за пример Георг Спартански в Плевен. "ГЕРБ е първа политическа сила в Плевен, но където има силни мажоритарни кандидати, загубихме. Но това споделя отговорността на управлението. Това е добре за обществото", посочи премиерът.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че не харесва независимите кандидати, защото при тях не се знае кой носи отговорност.

"Аз съм противник на така наречените независими кандидати. Кой носи отговорността за тях после?“, риторично попита министър-председателят. Той даде пример с издигането на кандидатурата на Десислава Иванчева. „Кадиев издигна Иванчева и след няколко месеца каза, че не отговаря за нея. За всички наши грешни действия получаваме шамари и уроци. Иначе от следващите избори да има само независими кандидати и партиите да се промъкваме към тях и да казваме – той е нас, защото печели. Кметствата се управляват от общинските съвети – там приемането на важните решения става с мнозинство. Така работи държавата. Всичко друго води до анархия и отговорност“, добави още Борисов.