Практическо занятие за действие в специфична среда се проведе във ВВУБ "Георги Бенковски" (Снимки)

Методически ръководител на занятието бе майор Николай Николов

Практическо занятие по тактическа подготовка се проведе днес със специализантите от курса за длъжностна квалификация „Младши сержант – първи модул” на тема „Действия на взвода в специфична среда”.

Основната цел е обучаемите да придобият необходимите практически знания и умения за взаимодействие в група, вземане на групово решение, съставяне на план за действие, както и да се повиши тяхната психическа и волева устойчивост и физическа натренираност. Методически ръководител на занятието бе майор Николай Николов.

Имитационната тренировка се проведе по зададена ситуация за залавяне и неутрализиране на лица от терористична групировка.

За целта командването на взода под ръководството на редник Велислав Аръков планира незабавно изпращане на два екипа да разузнаят, наблюдават и да докладват конкретното местоположение и общата численост на групировката. След обработка на разузнавателната информация взводът бе разделен на три тима – два щурмови отряда и един в резерв и усилване. Планираните действия се развиха в три фази. Щурмовите екипи проникнаха в сградата и извършиха неутрализиране и залавяне на членовете на групировката.

Занятието се проведе при изключителна динамика и стриктно спазване на мерките за безопасност. На проведения разбор бяха дадени положителни оценки за организацията, реда, методиката на провеждане и действията на обучаемите.