Министър Танева: В личните стопанства ще се отглеждат до 3 прасета - pleven.utre.bg

Министър Танева: В личните стопанства ще се отглеждат до 3 прасета

06 ноември 2019, 11:58 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Основите на предвижданите промени са свързани с въвеждане на по-високи нива на биосигурност

Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност е продължение на планът, който анонсирахме още в началото на лятото. Това съобщи в ефира на Канал 3 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"Основите на тези промени се състоят във въвеждане на по-високи нива на биосигурност във всички ферми, в които отглеждат домашни свине - било то за лични нужди, малкии фамилни стоапнаства или индустриални ферми. Ще се акцентира върху това нито един стопански двор да не бъде оставен без ветеринарен надзор и в тези промени конкретно сме написали с каква честота ще е необходимо да се извършва този контрол за всяко населено място", поясни тя.

"Отговорността ще се пада на самите кметове на населените места. Те ще приемат документите и ще следят контрола, кметът е там и той може да следи доста по изкъсо нещата. Идеята е в личните стопанства да се отглеждат до три свине за угояване, сега беше до 5, без да има рискови фактори. Тези норми се въвеждат, за да се ограничи епизоотичната обстановка в страната, за да се държи АЧС на ниски нива", обясни Танева. 

"Това е ново заболяване за нашите географски ширини, твърде опасно и с огромни щети. Стопанствата тип "заден двор" трябва да отговарят на определени условия, трябва да са оградени, в обособена част от двора, да има място, където се съхранява фуража и.н, елементарно хигиенни рутинни навици", допълни тя. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета