Горанов: Кметовете да не се изкушават да намаляват имуществените данъци

Това предупреди финансовият министър

Общините по места се финансират от имуществените данъци, кметовете да не се изкушават да ги намаляват или да поемат ангажименти, които не могат да изпълняват, предупреди финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от tribune.bg.

По-рано той коментира, че местните данъци са ниски затова инфраструктурата се поддържа от имуществените налози.

"Общините и много общински кметове в предизборната кампания са поемали ангажименти за изграждането на едно или друго. С 300 млн. лева приходи от данък върху недвижимите имоти, ако сметнем само тротоарите в 5 хил. населени места, едва ли ще можем да сменим една плочка“, коментира Горанов.

Републиканската пътна инфраструктура в общините обаче е отговорност на държавата и тя ще си плати изграждането и поддържането, ангажира се Горанов и изтъкна, че допълнителният ресурс от тол системата ще помогне този процес.

Относно либерализацията на енергийния пазар и факта, че от 1 юли следващата година всяко домакинство трябва да избере своя доставчик на ток, финансистът не смята, че държавата разполага с допълнителен ресурс да осигури енергийно бедните.

"Това е проект, който не съм виждал. Миналата година увеличихме енергийното подпомагане с 50%“, подчерта финансист номер 1 на държавата. Той обясни, че е готов да коментира въпроса, ако някой му покаже как това ще се отрази на сметките за ток.

„Даже не сте видели модел за либерализация, а само едно пожелание“, посочи финансовият министър.

В отговор на въпрос не му ли е неудобно, че в България няма детска болница, Горанов заяви: „Удобно ми е, че помагам на Ананиев да реализира това“.