30 години от свалянето на Тодор Живков

На 10 ноември 1989 г. България тръгва по пътя на Прехода от комунизма към демокрацията

Навършват се 30 години от свалянето на Тодор Живков. След 35 години на власт – на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БСП) го освобождава от най-високата длъжност в партията и държавата.

На 9 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата). Предложението за това е направено от името на Политбюро. На следващия ден оставката вече е факт.

Смяната на Живков е продиктувана от външни фактори – по това време в Русия на власт вече е Михаил Горбачов и тече Перестройката. Промяната на ръководителя в София е организирано от Москва и изпълнено от най-близките хора на Живков в партията – Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Десетоноемврийският пленум е наричан от различни изследователи „преврат“, „тиха революция“ или „конституционна смяна“.

Само година по-късно БКП формално вече не съществува – преименувана е вместо това на БСП. Наследниците на комунистите обаче открито се гордеят с комунистическото си наследство и дори броенето на конгресите на партията не тръгва отначало.  

На 10 ноември 1989 г. България поема по пътя на Прехода от комунизма към демокрацията. Следват три десетилетия на бавното възстановяване на българското общество от комунистическия режим.