Много емоции на националния турнир по спортен бридж в Плевен

Слави Алексиев (Плевен) - Пламен Христов (Варна) са победители на двойки, отборът на "Найтингейл" (Плевен) е втори в отборното

От 7 до 10 ноември в  "Туристически дом" в град Плевен за 40-ти пореден път се състоя националният турнир по спортен бридж "Габи".

На 7-ми и 8-ми  се състоя мини-отборния турнир за купа "Кайлъка". В него участвуваха 8  отбора. Те играха мачове по 7 дона "Всеки срещу Всеки" като след това първите четири отбара играят полуфинал и финал за определяне на медалистите, а останалите играят в група "Б". Турнирът бе спечелен от отбор "Иванчев" (Варна) в състав Иванчев, Трендафилов, Христов, Николчев. На второ място се класира плевенския отбор "Даски" в състав Румен Върбанов, Антон Антонов, Олег Петракиев, Пламен Балев и Веселин Узунов, а третото място спечели отбора на "Попово" в състав семейство Капитански и плевенчаните Аврам Леви и Александър Романов.

На 8-ми   вечерта пък се проведе двойковия турнир. В него взеха участие 50 двойки, които изиграха 26 дона в 13 кръга. Турнирът бе спечелен от двойката Слави Алексиев (Плевен) -Пламен Христов (Варна) с 65 %, следвани от Маринчо Маринов - Цветомир Груев (Ч.Бряг) с 64 %  и Александър Александров - Георги Георгиев (София ) със 63 %. Призовата шестица се допълни от  софийските двойки Иван Никифоров - Димитър Тулийски, Стелияна Иванова, Траян Христов и Марияна Рибарска-Даниела Григорова. Бяха дадени и няколко допълнителни награди за класирали се извън призовата шестици. Така наградата за най-добра плевенска двойка спечели двойката Веселин Узунов-Пламен Балев. За най-добра смесена двойка извън първите шест бе обявена Валя Янева-Велина Костова (София). Най-добра младежка двойка бе Захари Феров-Марк Андонов(Варна), а приза за най-добра международна двойка бе даден на Богуслав Герулски-Казимир Гонефал(Полша).

На 9 и 10 ноември се състоя отборния турнир. В него се включиха 25 отбора. Те играха 11 кръга по "Датска система" мачове по 8 дона, като  в последните 3 кръга се образуваха групи А,Б и С. Победител стана отбора на "Керемида"(София)  в състав Нанев, Михов, Цончев, Керемедчиев. Отборът на плевенския "Найтингейл" в състав Слави Алексиев, Румен Маринчев, Пламен Христов, Иван Симеонов и Клементин Николчев отново бе на ниво като се класираха на второ място. Малко не достигна на плевенчани да станат първи след като в последните три кръга победиха три пъти отбора на победителите, но не им достигна една точка, за да ги изпреварят. На трето място остана отбора на "Челопеч" в състав Иванчев, Симеонов, Христов, Антонов. От останалите плевенски отбори добре се представи  отбор "Нинджа" в състав Николов Попов, Пешев, Миленков, Василев, които заеха второ място в група "С".

Настоящото издание на Турнир "Габи" бе юбилейно. Първият турнир се е провел на 12-13 декември 1980 г. и се е казвал турнир "Плевен", но през 90-те години е преименуван на турнир "Габи" в памет на плевенският бриджор Гавраил Стоманяков. Това е един от първите големи турнири по-онова време. По стар от него от турнирите запазили се от тогава е турнирът за Купа "Варна", нo той е бил прекъсван през годините, което дава основание на плевенкия турнир да претендира, че е най-старият традиционен турнир в България. В първото издание на турнира участвуват 81 двойки. През 90-те години участниците достигат до 128 двойки и 50 отбора. По-късно през годините по финансови причини участниците намаляват, но турнирът никога не е прекъсван.  Заслуга за това е основно на  Бридж-Клуб "Плевен".

През последните години благодарение основно на председателя на клуба Слави Алексиев, турнирът стана един от най-посетените и атрактивни турнири в страната. В турнира участва почти целият бриджов елит на България. Тази година в турнира взеха участие и четирима от най-силните полски бриджори начело със световния шампион Богуслав Герулски. Организаторите дадоха гала-вечеря за всички участници. Освен основните бяха раздадени и много доълнителни награди. От архива бе извадено класирането от първия турнир през 1980 година. Оказа се, че в настоящия турнир 15 състезатели са участвали и тогава.

С плакет бе награден д-р Венелин Узунов, който е основният организатор на първият турнир преди 40 години.

Най-интереснете срещи от турнира бяха предавани на живо по интернет в специализирания сайт ВВО и бяха надблюдавани в цял свят.