Деца и младежи с диабет станаха част от благотворителната програма "Заедно за отбора“ на БФС и "Докосни дъгата"

Съвместният благотворителен проект на Асоциация "Докосни дъгата” и Българския футболен съюз продължава

Съвместният благотворителен проект на Асоциация "Докосни дъгата” и Българския футболен съюз - "Заедно за отбора" продължава, като второто събитие от програмата бе посветено на Световния ден за борба с диабета.

В Национална футболна база "Бояна" гостуваха деца и младежи с диабет тип 1, пред които треньорският щаб на България U21 - Александър Димитров, Ивайло Йорданов, Явор Вълчинов и Николай Чавдаров, както и играчите на тима, споделиха какви са ползите от спорта и здравословния начин на живот. Те отправиха призив към тях да вярват в доброто, да си помагат и да бъдат единни.

"Футболът е социален феномен, ние трябва да радваме всички. Длъжни сме на хората. Често гоним резултати и класирания, борим се, доказваме се и по някой път забравяме, че нашата мисия е да обединяваме хората, да ги караме да бъдат по-добри и по-човечни. Деца, вярвайте в доброто, помагайте си и бъдете единни. Винаги можете да разчитате на нас", каза в приветствието си селекционерът Александър Димитров.

"Националният отбор е нещо, което ни обединява. Много е важно децата с диабет и семействата им да имат подкрепата на цялото общество. Те не са различни. Нека да бъдем по-добри и да им помогнем да сбъднат мечтите си и да растат щастливи", призова д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация "Докосни дъгата". Тя за пореден път изказа благодарност към треньорския щаб и "лъвовете" от България U21, като припомни, че наскоро играчи от отбора станаха лица в кампания на асоциацията, насочена срещу агресията сред младите хора. Д-р Ангелова отбеляза, че сред присъстващите деца е и талантливата Мирела Звездева, която тренира футбол в школата на Левски и е мотивиращ пример за всички свои връстници с диабет.

По време на срещата малчуганите направиха изследване на част от играчите и треньорите за нивото на кръвната им захар и им обясниха процедурата. Децата пък бяха зарадвани със специални подаръци и получиха възможност за снимки и автографи с треньорите и футболистите на младежкия национален състав.

В края на срещата децата и младежите на Асоциация "Докосни дъгата" пожелаха успех на националния отбор в предстоящата европейска квалификация срещу Полша. Двубоят от квалификационна група 5 за Евро 2021 ще се играе на 15 ноември от 18:00 ч. на стадион „Славия“ в София.

Програмата "Заедно за отбора" има за цел да осигури възможност на определен брой непривилегировани подрастващи да тренират футбол, като поема всички разходи за спортно-тренировъчната им дейност в рамките на една календарна година. Кандидатите, които желаят да се включат в  трябва да попълнят Декларация и Заявление за участие и да ги изпратят на [email protected].