Сложни очни операции от ново поколение вече се извършват в Плевен

Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” става център на витреоретиналната хирургия в Северна България

От тази година  Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен се сдоби с уникален свръхмодерен апарат от най-ново поколение за очни операции.

Досега той е използван за операции на преден сегмент на окото ( пердета), като от започването им всички операции са успешни и стават бързо, но основното му предназначение е за витреоретинална хирургия – заден сегмент на окото (отлепване на ретината, кръвоизливи при диабетна ретинопатия, възпаления, усложнения при катарактна хирургия, травми и др.) Този вид хирургия успешно стартира тази седмица в Плевен. Такива апарати са рядкост в България и са от най-ново поколение, без досегашен аналог в медицинската практика. Подобни операции се извършваха досега основно в София и Пловдив, което прави Плевен едва третият град в страната, в който се извършват такива прецизни интервенции.

Проектът за първия витреоретинален център за Северна България има за цел да въведе този вид хирургия, за да бъдат улеснени пациентите с горепосочените заболявания, които без лечение водят до слепота. Това ще доведе до и до облекчаване на работата на другите витреоретинални центрове в страната, които не винаги имат капацитета да поемат всички пациенти, което не е добре и за самите болни, които се налага да чакат, казват специалисти.

Операциите се извършват от доц. Мургова под менторството на д-р А. Хохвартер – витреоретинален хирург от болница „Рудолфщифтунг” - Виена, Австрия.