Окончателно: ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор - pleven.utre.bg

Окончателно: ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

14 ноември 2019, 15:06 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МВР

Отново 20 членове на кадровия орган на Темида гласуваха „за“ Гешев

За втори път – ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на България. Отново 20 членове на кадровия орган на Темида гласуваха „за“ Гешев. За да получи поста, на кандидата бяха нужни 17 гласа от магистратите. Четирима бяха срещу кандидатурата на Гешев.

До прегласуването на кандидатурата се стигна, след като президентът не подписа указа за назначаване на Иван Гешев. По закон сега държавният глава е длъжен да подпише указа му за назначаване.

Процедурата по прегласуването започна със спор между кадровиците по това как да процедират - дали да се открие нова процедура, или да се продължи сегашната процедура. Имаше и лични нападки, което само удължи времето за същинското гласуване. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова да се прекрати дебатът, който прекрачва границата и апелира кадровиците да се придържат към закона и целта на заседанието.

Кой е Иван Гешев?

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 година в Софийска област. Завършва висше юридическо образование във Висшия институт на Министерството на вътрешните работи през 1994 г.

След дипломирането си работи в полицията и следствието в София – като оперативен работник (1994 – 1995), помощник-следовател (1995 – 1996) и следовател (1996 – 2006).

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, а от 2012 г. е официално назначен там. През 2010 г. получава ранг на прокурор от ВКП/ВАП.

През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета