Министър Вълчев в Плевен: Професионалното образование привлича с практичност

"Затова е важно да увеличим инвестициите в модерно оборудване", заяви министърът на образованието и науката

"Професионалното образование привлича с практичност, затова е важно да увеличим инвестициите в модерно оборудване". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен. В нея учениците се обучават как да контролират качеството на храни, напитки и суровини. В гимназията са инвестирани 60 307 лева, от които 53 707 лева са по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, а 6 600 лева са осигурени от бизнеса.

"Изключително важно е да имаме повече такива лаборатории, затова предвиждаме увеличение на средствата за модернизиране на професионалното образование. Ще включим и средни училища, които имат професионални паралелки, каза министърът. По думите му ще бъдат осигурени повече средства и за ремонт на ученическите общежития. Министър Вълчев заедно с представители на бизнеса присъства на демонстрации как се изследват различни суровини и храни с новата апаратура в лабораторията.

В училището се обучават 130 ученици в направление „Хранителни технологии“ по професии „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“, „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ и „Работник в хранително-вкусовата промишленост“.

В Плевен министър Вълчев посети още Професионалната гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров", която бе домакин на работна среща с експерти от няколко регионални управления на образованието. Гимназията подготвя специалисти в областта на приложното програмиране, техници на компютърни системи, специалности „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Технология на хомеопатичните и фитопродукти“, както и за професия „Организатор интернет приложения“, специалност „Електронна търговия“.