Започват Коледните пости

Те ще продължат до 24 декември, включително

От 15 ноември започват Коледните пости. Те ще продължат до 24 декември, включително. Това са последните многодневни пости за годината.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат Божия син Иисус Христос.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

В Стария Завет има много наредби за поста - Моисей е постил 40 дни и 40 нощи (Изх. 34:28), за да се подготви да получи десетте Божии заповеди. Пророк Илия след строг пост, душевна чистота и голяма ревност за Господа се удостоил да види Божията слава (3Царе 18:4 – 13). Като най-велик и най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител. Всички праведници са спазвали в малка или по-голяма степен поста, припомня БГНЕС.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.