Ученици спряха движението в центъра на Плевен, почетоха паметта на загиналите при катастрофи

От ПГМЕТ - Плевен проведоха шествие под мотото "Спри! Да спасим живот!"

Днес след обяд, ученици и учители от Професионална гимназия по механоелектротехника - Плевен проведоха шествие под мотото "Спри! Да спасим живот!" в памет на жертвите, загинали при катастрофи.

Децата носеха плакати с надписи, заострящи вниманието на шофьорите и минувачите върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно поведение.

Учениците застлаха с цветя пешеходните пътеки на едно от най-натоварените кръстовища в Плевен – на улиците "Димитър Константинов" и "Кирил и Методий", и пуснаха балони в небето, като акцията бе охранявана от служители на Пътна полиция, които спряха движението за няколко минути. Шофьорите търпеливо изчакаха учениците през това време.

"Трябва да се замислим за огромните и тежки щети, които човечеството понася от катастрофите по пътя", категорични бяха ученици и учители от ПГМЕТ.

Инициативата е по идея на директора на гимназията Цветелина Стойкова, като към нея се присъединиха и много граждани.

Непосредствено преди тази проява децата от училището се срещнаха с автора на "Останете живи" Георги Стоянов, който им гостува в час, за да представи книгата си, а след това и той се присъедини към шествието им.

От 26 октомври 2005 година ежегодно, през третата неделя на месец ноември се провежда Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. На този ден ние отдаваме нашата почит към загиналите при пътни инциденти и изказваме съболезнования на близките им. Европейското послание и мотото на тазгодишното възпоменание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия е „Животът не е резервна част“.