Разпределят 90 000 лева по de minimis в помощ на източнобалканска свиня

Това реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие”

Държавен фонд „Земеделие” отпуска 90 000 лева по de minimis на земеделските стопани отглеждащи единствената за страната ни автохтонна порода – Източнобалканска свиня във връзка с последствията от Африканската чума по свинете. Това реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие”.

Финансова подкрепа имат право да получат регистрирани земеделски стопани, които имат сключен договор за развъдна дейност с „Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканска свиня”.

Финансовото подпомагане, което стопаните ще получат по линия на минималната държавна помощ е в размер до 75 лв. за едно животно за закупуване на фураж за неговото изхранване до края на 2019 г.

Подкрепата има за цел да компенсира част от производствените разходи по изхранване на животните и за справяне с последствията от ограничителните мерки във връзка с Африканската чума по свинете.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895.75 лв.) за период от три данъчни години (2017– 2019 г.).

Предстои ДФ „Земеделие” съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите да изготвят указания за предоставяне на помощта.