Бюджетът за зимните пръскания се увеличава със 71 хил. лева

Помощта се предоставя на два етапа

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ увеличи годишния финансов ресурс за 2019 г. от 5 500 000 лв. на 5 571 021 лв. по схемата за държавна помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

В началото на годината УС на ДФЗ утвърди годишен бюджет по схемата за 2019 г. в размер на 5 500 000 лв. Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

За пролетните пръскания стопаните усвоиха над 4, 112 млн. лв. До края на октомври градинарите и овощарите кандидатстваха за финансова подкрепа за закупените препарати, които използват за зимните пръскания. Заявеният ресурс за тях възлиза на близо 1,459 млн. лв. (1 458 812,54 лв.), който надхвърля с 71 021 лв. утвърдения от 5 500 000 лв. ресурс за настоящата година. Предвид това УС на ДФЗ увеличи размера по схемата с необходимият ресурс.

Целта на помощта е да се ограничат загубите от разпространението на вредители по трайни насаждения.

Предстои ДФ „Земеделие” съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите да изготвят промяна в указанията за предоставяне на помощта.