Бойко Борисов: Доналд Тръмп е бизнесмен и разбра колко добър проект е АЕЦ "Белене"

Още тази седмица идват техните ядрени експерти

Премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли и по темата АЕЦ "Белене" по време на срещата им в Белия дом. Това разкри министър-председателят на България.

"Отделихме около 15 минути за АЕЦ "Белене". "Белене" не е руска централа, тя е 100% българска централа със 100% собственост върху реакторите от страна на България. Контурите са на бившата "Арева" - "Фраматом", на немски компании, реална възможност има турбината да е на "Дженеръл Електрик" и когато се изгражда подобен проект, е важно да се знае, че диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на "Уестингхаус". Това е един разкошен проект. Ние с Козлодуй след 10 години ще имаме много площадки. Аз му казах - не мога да правя американски реактор, а два чисто нови реактора да хвърля в реката - ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага схвана, че това е един много добър проект", каза Борисов пред медиите.

"Още тази седмица идват техните ядрени експерти, ще видят "Белене, реакторите и инфраструктурата на "Козлодуй" и като се има предвид, че целият регион има остра нужда от електричество, целият регион ще има нужда от енергия", допълни той.

В последвалото съвместното изявление бе съобщено, че у нас ще пристигне технически екип от САЩ, който заедно с български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената.