БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск

При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали

Kaкто вече писахме, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.

От агенцията отправят и съвети към потребителите за закупуване на прясна риба преди Никулден.

"Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо", посочват от БАБХ.

Агенцията призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.